Återhämtning på semestern

Hoppas att ni mår bra! Jag är som alltid väldigt förvirrad över att det är semester och försöker på något sätt landa i det. Första riktiga semesterdagen idag måndag!

Denna semester ska jag vara bortrest hela 2 veckor av 4 faktiskt, kanske inte konstigt för andra men för mig är det mycket ovanligt. Självklart ska jag uppdatera er om mina äventyr, fast just när jag är på resande fot blir det nog mest på Instagram!

Apropå semestern så hittade jag en tänkvärd artikel om semester och återhämtning, två saker som tyvärr inte alltid går hand i hand för många.

Lina Ejlertsson, forskar och föreläser om arbetslivshälsa och återhämtning är den som intervjuas och hon säger att ”Det vanligaste felet vi gör på semestern är att vi bokar in för mycket”

Överhuvudtaget borde många av oss börja avsätta obokad tid för att landa och vila, även från roliga saker.

Varva aktivitet med vila med ”Randiga dagar”

Man vill träffa alla släktingar och vänner man inte sett på länge, ta tag i alla hemmaprojekt man vill eller behöver fixa, kanske ska man åka på någon resa … Vips så är pärlbandet av lediga dagar man såg framför sig minutiöst uppbokade. Ofta av många roliga saker, men det är just här vi riskerar att göra en tankevurpa i vår återhämtning.

– Dagens samhälle bygger på ett maximeringstänk, så det är inte konstigt att det fortsätter på semestern, konstaterar hon.

– Om du har bjudit hem vänner på en grillfest kan det vara jättehärligt och du får massor av energi i stunden. Men du kanske också blir socialt trött av det. Då kan du behöva ligga hemma och läsa en bok ifred nästa dag. Eller om du tar med familjen till stranden och badar. Ni har det jättehärligt, men det gör dig fysiskt trött. Då kanske du behöver pausa inomhus en stund när ni kommer hem.

Just ”randiga” dagar, där du varvar aktivitet med återhämtning, är ett av Linas viktigaste tips. Se till att planera in återhämtningen, eller åtminstone skapa luckor för den, varje dag.

Lika viktigt är att ibland lämna hela dagar oplanerade. Dagar för att bara vara och kunna göra det som faller oss in och har behov av i stunden.

Läs hela artikeln: Återhämtning på semestern – expertens viktigaste råd | MåBra