Sven är 50 år och arbetade tidigare som banktjänsteman. 2014 fick han diagnosen utmattningssyndrom, vilket till stor del även kunde kopplas till en turbulent skilsmässa några år tidigare.
Sven har idag bytt yrke och efter fem år klarar han nu att arbeta 50 procent. Läs om hans resa!
Hur och när märkte du att något var fel? Vilka symptom har du känt av?
– Jag fick diagnosen 2014. och jag tror att jag egentligen gått omkring med det sedan 2009 i samband med en turbulent skilsmässa. Skilsmässan innebar bland annat tuffa förhandlingar i tingsrätten, där mamman inte hade ärliga avsikter och sedan bland annat tog med sig barnen till ett annat land i Norden.”
– Vid den tidpunkten arbetade jag på bank med rådgivning till privatkunder, mest sparande men även lån. Jag fick stora problem med min koncentration och sov dåligt. Till slut tappade jag även talet och kunde inte ens komma ihåg grundord. Då gick det inte längre så jag valde att säga upp mig själv från en långsiktig anställning för att jag helt enkelt inte orkade. Därefter började resan på nästan 4 år innan jag nu lite försiktigt har börjat arbeta igen med något helt annat. Jag har arbetstränat och kommit så långt att jag nu klarar av att arbeta 50%. Det har tagit fem år för att komma hit.
Hur har du blivit bemött i vården?
– Den hjälp jag fått i vården har varit både bra och dålig. I mitt fall så visade det sig dessutom, vilket jag misstänkt, att jag har en aspergerdiagnos. Jag skickade alltså till vuxenpsykiatrin för att få hjälp med utredning om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
”Människor som har Asperger och autism har lättare än övriga människor att även få diagnosen utmattningssyndrom.”
– Det har visat sig baserat på forskning att människor som har asperger och autism har lättare än övriga människor att även få diagnosen utmattningssyndrom. Detta tror jag baseras på att vi har problem med att hushålla med vår energi. Vi har ju en daglig kamp med att förstå andra och oss själva i kommunikation och relationer. Den här kombinationen av Asperger och utmattningssyndrom har gjort min situation lite extra olycklig.
Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du?
– Jag skulle vilja säga att det har varit svårt för min omgivning, och är än idag, att kunna tänka sig i situationen att vara totalt utmattad. Jag råkade dessutom ut för under de här åren att få två tromboser, alltså proppar i benen. Dessutom fick jag även hormonbrist, det vill säga brist på testosteron. Till skillnad mot kvinnor som får hormonbrist så måste man dessutom starta en utredning som håller på ca 6 månader. Efter en tuff kamp även där har jag sedan två år tillbaka en regelbunden behandling med testoterapi.
”Det går inte att utesluta att den höga stressen försämrade mina värden.”
– Jag har dessutom både morbus crohn (en tarmsjukdom) och morbus bechterew (kronisk inflammation och reumatism i ländryggen) och dessa grund sjukdomar blev betydligt sämre i samband med diagnosen 2014. Förutom allt detta fick jag även både järn- och blodbrist och fick således fylla på med påse på respektive avdelning. Det går inte utesluta att den höga stressen försämrade mina värden.
– Efter att ha kämpat långsamt men mycket målmedvetet, har jag idag väldigt bra testosteronnivåer. Jag har glädjande nog även ett bra blodvärde, eller HB-värde som det också heter. Mina vita blodkroppar är helt okej. Jag gjorde om och började successivt ändra i kosten och även utöka min träning. Framförallt gym, simning och långa promenader tillsammans med min hund.
Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för hantera vardagen?
– Det har tagit tid, men men jag är nu i bra skick igen skulle jag vilja säga. Dock så känner jag av lite grann att jag är mer stresskänslig och kommer nog alltid vara så efter utmattningsdiagnosen. Nu har jag ju även Aspergerdiagnos, så det finns en korrelation mellan båda diagnoserna. Jag har då fått specialiserad hjälp via vuxenhabiliteringen, samt har genomgått diagnoskurs och behandling hos psykolog.
”Det har tagit nästan fyra år att få tillbaka en riktig sömn.”
– En sak som jag upplevde väldigt tydligt vid utmattningen var att hjärnan gick på högvarv när man skulle sova. Det har tagit nästan fyra år att få tillbaka en riktig sömn för mig. Jag har fått ett speciellt tyngdtäcke för att sova bättre. Under behandlingen fick jag även reda på att det är vanligt med brist på melatonin hos patienter som har asperger och/eller autism. Detta gäller såväl barn och ungdomar som vuxna. Melatonin är ett hormon som reglerar sömnen och som både människor och djur har. Det har visat sig i forskning att vi som har den här diagnosen kan särskilt gynnas att få melatonin. Biverkningarna är helt ofarliga och naturliga och det har i alla fall lett till att jag idag kan sova bättre på ett naturligt sätt – utan att behöva ta olika mediciner med eventuella biverkningar för sömnen.
Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning?
– Mitt råd till andra människor som känner symptom eller har kommit så långt att de har fått en utmattningsdiagnos är att faktiskt börja ändra i sitt liv. Ingen är Stålmannen! Alla behöver faktiskt äta och sova.
”Jag tycker man ska ta det på allvar och inte dra sig för att söka läkarhjälp.”
– Jag tycker att man ska ta det på allvar och inte dra sig för att söka läkarhjälp. Det finns olika sorters behandlingar att få Man ju till exempel få träning på recept och remiss till sjukgymnast. Det finns också stresskurser man kan gå. Man måste också lära sig säga från att tacka nej. Det är så viktigt att lyssna på sin kropp.
Lämna ett svar