Symptom på utmattningssyndrom
Det som skiljer utmattning från ”vanlig trötthet” är att tröttheten inte går att sova bort. Det kommer krävas en längre period av förändring, avslappning och sömn. Det andra är hjärntröttheten eller hjärnstress. Oförmåga att fokusera, svårt att sortera tankar och sämre minne. Man får ofta nedsatt kognitiv funktion, har svårt att tänka klart planera och strukturera. Läs mer om symptom på utmattning
Ger utmattning skador på hjärnan?
Forskning har visat att utmattade människor fått mätbara förändringar i hjärnan. Läs mer:
Det finns redan många beskrivningar av och fakta om utmattningssyndrom online. För att läsa om sjukdomen kan man exempelvis starta med Vårdguidens beskrivning av utmattningssyndrom.
Vad orsakar utmattning?
Orsaker till utmattning är så individuellt, men det gemensamma är brist på återhämtning. Ofta är det flera faktorer tillsammans, det behöver inte bara vara mycket att göra på jobbet utan kan också vara relationer och livet som helhet.
Dålig självkänsla är roten till mycket ont och jag har fått lära mig att det är en av de största stressfaktorerna. Vilket är ganska logiskt, allt blir jobbigare när man ständigt tvivlar på sig själv. Dessutom blir man ju mycket sämre på att sätta gränser, både för sig själv och andra.
om utmattningssyndrom hos Stressmottagningen:
Kan man testa om man har utmattningssyndrom?
Karolinska har tagit fram ett test som ett sätt att uppskatta graden av utmattning. Det heter KEDS-testet (förkortning för Karolinska Exhaustion Disorder Scale. Passerar man 19 poäng har man definitivt utmattningssyndrom. Jag hade 27 när jag sökte hjälp 2016 för övrigt.
Kan man bli frisk från utmattning?
Hur man kan må bättre beror på vilka anledningar som finns till utmattningen och hur långt det gått. Men det krävs ofta både rejäl fysisk återhämtning, samt en genomgripande förändring mentalt för att den mentala återhämtningen. Att få avlastning av andra plus att avlasta sig själv genom planering och att förenkla praktiska saker. Att ta sig själv på allvar och avsätta tid för kravlösa aktiviteter som man mår bra av.
Hjärnfonden om stressrelaterad ohälsa
Artiklar och material från Hjärnfonden om stressrelaterad psykisk ohälsa.
”Jag trodde jag kunde planera bort en utbrändhet”
Katarina, 43
(läs mer i Hjärnfondens artiklar om stress)
Läs mer om stress och utmattning
Länkar till fakta, bloggar och andra sajter, poddar samt allmän inspiration: