Hudproblem vid stress

Huden – ett organ som protesterar vid obalans

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore, och MEDS

Snart är ännu en helg till ända. Den har varit lugn och trevlig med lagom strapatser.

Helgens plus – Tabergstoppen

Vi var upp till Tabergstoppen i lördags och kollade på utsikten bland annat (bilden här ovan samt bilden nedanför har sambon tagit).

Helgens minus – hudproblem och höftsträckning

Vi kan väl börja med höftskadan som jag fick idag på gymmet. Den uppkom pga att några stolpskott lämnat vikter kvar på stänger, samt hängt tillbaka några fel och omlott så att vikter liksom ”låstes in”. Jag ville gärna köra skivstång så jag styrde upp detta. 25 kg är ca halva min kroppsvikt och jag böjde mig lite snett så att vänster höft sträcktes till. Det gjorde skitont och gör fortfarande ont. Är så förbannad.

Och så har vi huden som alltid varit problematisk. Jag har haft acne sedan tonåren, periodvis ganska mycket. Jag har nu i vuxen ålder kunnat bena ut tre stora acnefällor – stress, socker och hormoner.

Vitamin B5 mot acne

Efter att jag slutade med p-piller för ganska många år sedan så flippade huden fullständigt. Senaste åren har den varit ganska problemfri med hjälp av höga doser vitamin B5, eller pantotensyra som den också heter. Det finns säkert många som propagerar för att inte äta höga doser av ditt och datt, men för mig tog det bort acnen och det var huvudsaken. Jag äter denna:

Pantotensyra vitamin B5

Har dock dragit ner på dosen senaste åren. Men nu testar jag att höja igen. Dessutom tror jag hela kroppen är i olag då jag haft en del eksem sedan förra våren.

Socker triggar min acne

Men det som verkligen triggade igång sommarens stora acneutbrott, vilket var värre än på många år, var en tårtbit strax innan midsommar. En kollega fyllde år och gulligt nog bjuder företaget alltid på tårta, även till oss som inte tål gluten. Men allt socker…jag äter nästan aldrig såna sockerbomber numera. De gånger jag äter en godisbit eller så, vaknar jag alltid dagen efter med 1-2 finnar. Men nu, nu brakade helvetet löst. Jag tror att jag var extra mottaglig denna gång pga att jag varit stressad hela våren och dessutom haft kasst immunförsvar.

Akutbehandling på finnar

Alltså huden har varit katastrof hela sommaren. Jag fick några dagars felfri hud i augusti innan det blossade upp på nytt. Hakan har varit rena krigszonen. Ingen av de produkter jag har hemma har hjälpt. Jag var ute efter en sjukt effektiv akutbehandling, som helst krymper skiten och inte bara torkar ut. Jag lade ut en fråga i en Facebookgrupp, men var inte helt nöjd med svaren så jag googlade istället. Ofta rekommenderar folk naturprodukter och de vet jag av erfarenhet att de snarare förvärrar problemet. Jag behöver något radikalt för nu är det krig. Nu har jag beställt denna acnebehandling

Cicamed acnebehandling

Förutom acne så har jag även haft en del besvär med eksem i jobbiga perioder. Alltså, huden är verkligen en spegel av hur resten mår.

Märker ni andra av mycket hudbesvär när ni är stressade eller inte mår på topp? Vilka då och vad gör ni för att komma tillrätta med dem?