Helt slut - en bok om utmattning

Utmattningssyndrom på allvar – boktips

Ska du läsa en enda bok om utmattning närmaste tiden så tycker jag att du ska läsa denna av Pia Vingestråhle: ”Helt slut och vägen tillbaka” – eller snarare framåt 😉

Måste utmattning vara enbart negativt?

Pias sätt att skriva är så rakt på sak och enkelt att ta till sig. Dessutom prövar hon nya synvinklar på oss läsare. Till exempel – hur dåligt man än mår när man är mitt i utmattningen, tänk om det inte behöver betyda att allt är katastrof? Kanske utmattning är ett friskhetstecken?

”Tänk om det jag upplever faktiskt är något ganska friskt? Tänk om det jag upplever är kroppens och själens sätt att berätta att jag inte längre kan fortsätta leva på det sätt jag tidigare har gjort? Tänk om kroppen av ren välvilja stänger ned funktioner och tvingar mig att lägga mig ner och vila?”

Pia Vingestråhle: ”Helt slut och vägen tillbaka”

Utmattning buntas ihop med ”psykisk ohälsa”

Något som jag uppskattar mycket i boken är det jag själv varit inne på – varför kallar man utmattningssyndrom för psykisk ohälsa?

Hon jämför det med fysiska sjukdomar, som att man inte buntar ihop benbrott och halsfluss och säger ”fysisk ohälsa”. Framför allt att man enbart väljer att se utmattning som något psykiskt. När det är hela människan inklusive kroppens system som kraschar.

Hopp om vägen ut ur utmattning

En annan viktig aspekt i boken är hur man hittar en väg framåt. Vi som blir utmattade är vana att lösa problem och fixa saker, helst snabbt. Det funkar inte så bra på utmattning. Första steget är snarare att INTE leta lösningar utan bara vila och det är ju hur svårt som helst.

Som sagt, jag rekommenderar starkt att läsa den här boken. Du får både igenkänning och rationella tips på hur du kan tänka.

Ha en fin fortsatt helg!